Sivut

tiistai 22. lokakuuta 2013

Rokotevastaisuus on perseestä



Aloitan blogini tänään naamakirjassa levinneellä jutulla, jossa ilman todisteita lähetään pelottelemaan vanhempia vastustamaan HPV-rokotetta. Tekstissä vilahtelee kuolemantapaukset ja muut hirveydet ilman mitään todisteita. Valitettavasti tätä kirjoitusta jaetaan kovaa vauhtia.

Kuva Wikimedia Commons, NathanF
Naamakirjassa levinnyt peloittelukampanja on omiaan kasvattamaan Suomeen syntynyttä rokotevastaista ilmapiiriä. Rokotteiden ansiosta Suomessa ei kuole tuhansia lapsia esimerkiksi tuhkarokkoon, kurkkumätään, sikotautiin tai polioon vuosittain. Rokotteet ovatkin parhain, halvin ja tehokkain ennaltaehkäisyn muoto. 

Suurin osa suomalaisista lapsista on onneksi rokotettu. Rokottamattomat lapset elävät näiden rokotettujen lapsien luoman suojan alla. Rokotetut lapset luovat suojan epidemioita vastaan, jolloin rokottamattoman lapsen on käytännöllisesti mahdotonta Suomesta saada vakavaa rokotuksilla suojattua sairautta. Mikäli rokotusten määrä Suomessa vähenee, vähenee samalla tämä suoja, minkä nyt muut tarjoavat.

Toivottavasti nyt leviävä häpeällinen lokakampanja ei lisää Suomessa rokotusvastaisuutta.Toivon, että jokainen omalla kohdillaan punnitsee tarkkaan sitä kannattaako kyseistä kirjoitusta jakaa. 

Facebookissa viestin levittäjänä toimii Jaana Vainio, joka myös vaikuttaa fanittavan jokaista mahdollista homeopaattista sivua. Homeopatia kuuluu uskomushoitoihin, joilla voi olla jopa vahingollista vaikutusta. Yleisestihän veden nauttiminen pillereinä ei ole haitallista, mutta jos ihminen kuvittelee parantuvansa niillä sairaudesta jotka olisi oikeasti parannettavissa, niin homeopatia haittaa ihmisten parantumista sairauksista. En tiedä toimiiko Vainio tässä tarkoituksellisesti vai muuten vain levittää haitallista tietoa.

Päivityksessä on lainattu lääkäri Nina Bjelorglic toimii myös Suomen Luontaisterveyden liitto ry:n hallituksessa. Liitto on tekemässä kovaa imagokampanjaa muuttamalla nimeään Suomen Terveysjärjestöksi - todennäköisesti uskottavuussyistä. Kuten vanha laulu menee, sen lauluja laulat kenen leipää syöt. 

MTV3 on aikaisemmin haastatellut Bjelorglicia:

– Kyllä silmäni ovat avautuneet, jo sieltä ensimmäisistä lintuinfluenssauhkista. Ja nyt kun olen tutustunut Suomen Luontaisterveyden Liiton kautta näihin homeopaatteihin ja kuullut heidän tarinoitaan, niin olen tullut kovin kriittiseksi, neurologian erikoislääkäri Nina Bjelogrlic-Laakso sanoo.
Tutkijat ja monet lääkärikollegat ovat tyrmistyneitä kolmikon puheista.
– Tämä on vastuutonta puhetta. Tässä on vuosikausia kehitetty ja testattu rokotteita ja saatu monia tauteja lähes juuritettua maastamme. Nyt sitten jotkut vapaa-ajattelijat esittävät kummallisia ajatuksia, toteaa lasten infektiolääkäri Harri Saxen.
– Ei voida asettaa tällä tavoin vastakkain luontaislääketiedettä ja rokotuksia. Rokotusten ansioluettelo on niin vakuuttava, eikä sitä voida tällaisilla äkkiä esiintuoduilla mielipiteillä kumota, toteaa rokotustutkimuskeskuksen professori Timo Vesikari.
HPV-rokotteesta voi lukea tutkimuksiin perustuvaa lääketieteellistä tekstiä allaolevista linkeistä:

http://www.stm.fi/hpv-rokotukset

Facebookkiin on ilmestynyt myös hyvä vastine kirjoitukseen. Vastineen on kirjoittanut Hannu-Pekka Rajaniemi. Laitan tähän parhaat palat hänen vastineestaan:

Toisin kuin viestissä väitetään, ko. rokote on todettu vaarattomaksi vaatimattoman männäviikolla julkaistun tutkimuksen miljoonan (1,000,000) naisen otoksella. "This large cohort study found no evidence supporting associations between exposure to quadrivalent human papillomavirus vaccine and autoimmune, neurological, and venous thromboembolic adverse events."

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=168933&l=en&newsdep=130

Lisäinfona linkki artikkeliin, jossa osoitetaan HPV:n ja kohdunkaulan syövän yhteys:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10451482 

Tässä vielä ko. kirjoitus naamakirjasta:

Hyvät vanhemmat/Huoltajat! 

Olettehan tietoisia tästä HPV-rokotuksista joita aletaan 6 -9 luokkalaisille tytöille marraskuussa 2013 (siis ensi kuussa!!) antamaan? 
Itselleni jäi erittäin epäselväkuva rokotteesta kun tästä kuulin. 
Tänään töissä sitten kysäisin työkaveriltani hänen kantaansa asiaan ja sain erittäin hyvän tietoiskun, jonka haluan jakaa myös teille jota asia koskee/kiinnostaa. 
Samalla varmistui se että omat 6- ja 9-luokkalaiset tyttäreni eivät tule rokotusta missään tapauksessa ottamaan!

Lukekaa allaoleva kirjoitus ja muodostakaa mielipiteenne...

Tässä Nina Bjelogrlic-Laakson kirjoittama sähköpostiviesti rehtori Riitta Liimataiselle ja ystävien pj Susanna Metsälammelle:

Aihe: Vakavaa asiaa marraskuussa aloitettaviksi suunnitelluista HPV-rokotuksista
Hyvä rehtori Riitta Liimatainen ja ystävien pj Susanna Metsälampi,
Kuten olen Teille molemmille entisenä Lääkelaitoksen tieteellisistä neuvonnoista vastanneena ylilääkärinä kauhistellut niin HPV-rokotteilla on maailmalla todettu vakavia haittoja niin vakavia etteivät viranomaiset niitä enää suosittele. Suomessa viranomaiset väittävät jostain minulle täysin käsittämättömästä syystä päinvastaista.
Olen itse ollut vaatimassa Suomen Terveysjärjestön hallituksen jäsenenä, että vanhemmille ja nuorille on annettava totuudenmukaista tietoa niin rokotteen kyseenalaisista hyödyistä kuin myös maailmalla raportoiduista lukuisista vakavista, pysyviin vammautumisiin ja jopa kuolemaan johtaneista haitoista perustuen kansainvälisissä lääketieteellisissä aikakausilehdissä julkaistuihin artikkeleihin, mutta ilmeisen turhaan.
Juuri tänään ilmestyneessä Suomen Lääkärilehdessä (SLL:ssä) kirjoitetaan HPV-rokotteen hyödyistä ja turvallisuudesta unohtaen mainita, että rokotteen antaman suojan kestosta ei ole tietoa ja että rokote ei suojaa läheskään kaikilta HPV-virusten aiheuttamilta syöviltä. Pääkirjoituksessa jopa puhutaan säästöistä, jotka saavutetaan kun PAPA-seulontoja voidaan vähentää. Tuoteinformaation mukaan PAPA-seulontoja ei tule lopettaa. Nämä kaikki pääkirjoituksesta "unohtuneet" tiedot ovat luettavissa rokotteen pakkausselosteesta

Laitan liitteenä tulemaan tiedoksenne muutama viikko sitten SLL:een tajoamaani mielipidekirjoitusta, jota ei hyväksytty julkaistavaksi. Liitän oheen myös pdf-kopina artikkelit, joihin olen viitannut kirjoituksessani. Ne saataisivat ehkä kiinnostaa koulunne lääkäriä.
Liitän oheen myös HS:n mielipidepalstalle kirjoittamamme jutun.
Toivottavasti koulussa syntyy tästä aiheesta asiallista keskustelua. Voitte puolestani jakaa tätä viestiä eteenpäin.

Hyvää viikoloppua!
Huolestunein terveisin,
Nina Bjelogrlic

HPV-rokotteiden vakavat immunologiset haitat

Nina M. Bjelogrlic-Laakso, LT, neurologian erikoislääkäri, kehitysvammalääketieteen erityispätevyys, ylilääkäri, Rinnekoti-Säätiö.

Sosiaali- ja terveysministeriön keväällä tekemän päätöksen mukaisesti koululaisten papilloomavirus- eli HPV-rokotukset on tarkoitus aloittaa nyt marraskuussa osana kansallista rokotusohjelmaa (1). Rokotteen on arveltu estävän noin 80% vuosittain Suomessa ilmaantuvasta 150 kohdunkaulan syöpätapauksesta ja sitä pidetään turvallisena rokotetutkimusten sekä kymmenien miljoonien rokotetuilla saatujen käyttökokemusten perusteella (2).
Käsitys HPV-rokotteen turvallisuudesta on kuitenkin muuttumassa. Eri maiden englanninkieliset uutislähteet kertovat kuinka aiemmin terveille nuorille on rokotusten jälkeen ilmaantunut mm. kroonistunnutta kipuoireyhtymää, halvauksia ja autoimmuunisairauksia (3, 4). Myös rokotekuolemia on raportoitu (5). Näiden kokemusten vuoksi Japanin ja Intian viranomaiset eivät suosittele enää HPV-rokotetta (3, 5) ja Israelissakin harkitaan rokotusten keskeyttämistä (4).
Vakavista rokotehaitoista löytyy julkaisuja myös kirjallisuudesta. Colafrancesco ym. (2013) kuvaavat lisääntymisimmunologian alaan kuuluvassa aikakauslehdessä kolme nuorta naista, joille oli HPV-rokotusten jälkeen kehittynyt primaari munasarjojen vajaatoiminta (6). Kaikilla kolmella oli hormonihoidolle reagoimattoman sekundaarisen amenorrhean lisäksi esiintynyt epäspesifejä oireita kuten pahoinvointia, päänsärkyä, univaikeuksia, nivelkipuja sekä kognitiivisia ja psykiatrisia ongelmia, joiden syyksi kirjoittajat epäilevät HPV-rokotteen laukaisemaa autoimmuunireaktiota.
Tomljenovic ja Shaw (2013) ovat puolestaan selvittäneet sairastumista edeltäneen HPV-rokotteen ja aivovaskuliitin välistä syy-yhteyttä tutkimalla aivokudosnäytteet kahdelta vainajalta (7). Obduktio ei ollut paljastanut mitään anatomista, mikrobiologista tai toksikologista kuolinsyytä. Immunohistokemiallisten analyysien tulokset olivat osoittautuneet sen sijaan mielenkiintoisiksi. Nimittäin niiden perusteella tutkijat arvelevat, että HPV-rokotteen sisältämä HPV-16L1 antigeeni olisi käynnistänyt näissä molemmissa tapauksissa fataaliin lopputulokseen johtaneen tapahtumaketjun.
HPV-rokotetutkimusten epäeettiseksi kritisoitu toteutustapa (8) lienee yksi merkittävä syy siihen, että haitat eivät ole tulleet esille kliinisissä lääketutkimuksissa kuten olisi voinut olettaa tapahtuvan. Ellei haittoja seurata ja kirjata asianmukaisesti ne jäävät huomaamatta.
Eikö keväällä ministeriössä tehty päätös HPV-rokotusten aloittamiseksi kaikille 6.-9. luokkalaisille tytöille tulisi kumota tai ainakin siirtää sen toimeenpanoa myöhempään ajankohtaan?

KIRJALLISUUTTA
1. THL:n tiedote 31.5.2013: HPV-rokote tulee kansalliseen rokotusohjelmaan.
2. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asettaman
papilloomavirustautien torjuntatyöryhmän selvitys 30.4.2011

SAA JAKAA!!

5 kommenttia:

  1. Ensinnäkin toi sun linkkaama tutkimus ruotsista ja tanskasta on eri rokoitteesta kun mitä suomessa tullaan käyttämään. Ja sattumosin THL:n suurin rahoittaja on GSK joka valmistaa kyseisen rokoitteen joten onko se puolueeton taho tässä neuvomaan. Sama oli sikapiikissä THL suositteli ja GSK valmisti ja miten kävi. Myös Harri Saxen on mm. Osakkaana yrityksessä joka kustantaa GSK:n rahoittamaa lehteä ja ollut muutenkin lääkefirmojen kanssa tekemisissä. Kyllä tämä sun postaus on tän päivän tyhmin juttu kun et ota asioista selvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa katsoa THL:n video HPV:stä ja rokotteesta:

      http://www.youtube.com/watch?v=WjBYmrAMNVA&feature=youtu.be

      Poista
  2. Tässä vielä sidonnaisuuksista koskien tuota hpv rokotetta http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_110723_html

    VastaaPoista
  3. Edelliselle kommenttinikkarille: Ota selvää mitä eroa on rokotusohjelmaan liitetyn rokotteen ja olosuhteiden pakosta ennenaikaisesti käyttöön otetun rokotteen taustalla olevilla tutkimuksilla. Et voi edes verrata. Tai voit, jos tiedät asioista hyvin vähän.
    Aina voi uskoa kritiikittömästi salaliittoteorioihin, kukin tekee sen omalla vastuullaan. Tutkimuksien rahoitus tulee aina suurimmaksi osaksi lääkeyhtiöiltä, ei valtioilla olisi varaa laittaa sellaisia summia tutkimustyölle, se on sekä hyvä että huono asia. GSK on yksi maailman suurimmista lääkeyhtiöistä, yhteyksiä tähän firmaan ei ole vaikeaa löytää. Kysymys onkin siis olettamuksesta minkä automaattisesti teet siitä että päätökset perustuvat tähän yhteyteen. Kriittinen on hyvä olla mutta sitä pitää olla myös toiseen suuntaan.
    Jos kritisoit sikainfluenssarokotetta, esitä itsellesi kysymys: Mitä itse olisit tehnyt tilanteessa jossa kansaa uhkaa pandemia joka voi viedä terveeltä nuoreltakin ihmiseltä hengen. Mitä teet? Otat käyttöön rokotteen jota ei ole vielä ehditty tutkia tarpeeksi mutta jonka tulokset ovat olleet hyviä vai sanot kansalle ettei teitä rokoteta, katsotaan miten teille käy? Katsotaan kuinka paljon ihmisiä kuolee ja ollaan sitten jälkiviisaita? Olisiko itselläsi ollut pokkaa leikkiä toiseen suuntaan ihmishengillä? Jälkiviisaus on aina helppoa.
    Tai sitten voit vain tukeutua yhteyksiin, omiin oletuksiisi ja tuomita sen perusteella. Vapaa maa.

    VastaaPoista
  4. Thanks for nice information
    Don't forget to visit our site :)
    Click here

    VastaaPoista